Hoe maak je je hond zindelijk?

Om een pup of oudere hond zindelijk te maken is tijd nodig en oplettendheid. Bij het zindelijk maken, maken we gebruik van de natuurlijke neiging van de hond om zijn nest niet te bevuilen. Heeft de hond van jongs af aan deze neiging kunnen voldoen? Dan verloopt het zindelijk maken makkelijker dan bij een hond die zijn nestomgeving wel moest bevuilen omdat hij onvoldoende andere mogelijkheden had. Een goede fokker biedt pups de mogelijkheid om buiten hun slaapplaats te plassen en poepen. Zo wordt de eerste stap richting zindelijkheid gezet.Zindelijkheid is een natuurlijke neiging van de hond zijn ‘nestomgeving’ niet te bevuilen. We maken die ‘nestomgeving’ alle binnenruimtes en leren de hond waar hij zich wel kan ontlasten.

Hoe maak je een pup zindelijk?

Pups kunnen hun plas en poep nog niet lang ophouden. Als ze moeten, dan moeten ze ook echt direct. Zorg er dus voor dat je je hond bijtijds uitlaat. Een goed aangeleerde bench kan helpen bij het zindelijk maken. Je hond zal beter zijn best doen om zijn plas en poep op te houden als hij in de bench zit. Deze lijkt qua grootte erg op een nest en je hond wil zijn nest niet bevuilen. Laat je hond echter niet lange perioden achtereen in de bench zitten. Gebruik het alleen als je even niet op je hond kunt letten of als hij gaat slapen. Gebruik je de bench als hulpmiddel bij het zindelijk worden? De bench mag dan niet te groot zijn. Het nestidee verminderd anders. Als je de bench groot gekocht hebt en je pup is nog klein, maak de bench dan kunstmatig kleiner. Gebruik daarbij geen materiaal waaraan de pup kan knagen of zich kan bezeren.

Wordt de pup onrustig, gaat hij draaien of snuffelen? Dan moet hij waarschijnlijk iets doen. Ook na het slapen, eten en spelen neem je je hond direct mee naar zijn plas/ poepplek. Een jonge pup van acht weken moet elk uur uit. Het is handig een plek vlak bij huis te hebben. Je kunt ook een plek in de tuin afzetten en er zand in gooien. Een paar keer per week leegscheppen en in de vuilnisbak. Aangekomen op deze plek blijf je staan tot je hond iets doet. Niet gaan lopen. Rustig wachten. Ga je lopen dan is de kans groot dat je hond afgeleid wordt door geurtjes, blaadjes, etc. Heeft je hond iets gedaan? Belonen met wat lekkers en even kort wandelen of door iets leuks met je hond te doen. Eventueel kun je een commando verbinden aan het plassen en poepen. Welk woord je gebruikt maakt niet uit. Zeg het woord dat je gekozen hebt elke keer vlak voor je hond plast of poept.

Ga vaak met je hond naar zijn plas/ poepplek en wacht daar tot hij iets doet. Hoe vaker je de hond de kans geeft het goed te doen, hoe eerder je van ongelukjes af bent.

Wat kun je beter niet doen?

Bestraf ongelukken niet. Je hond kan daardoor angstig worden voor jou of angstig om in je bijzijn wat te doen. Ongelukjes horen erbij en straf leert je hond niet zindelijk worden. Wel kun je je hond onderbreken door hem op te tillen (vaak houdt hij dan op met plassen) en hem rustig buiten neer te zetten.

Ongelukjes horen erbij, negeer ze.

Hoe lang duurt het?

Afhankelijk van het ras en de start van de pup duurt het zindelijk worden een week tot een aantal maanden. Sommige rassen (bijvoorbeeld Beagle, Malthezer, Yorkshire Terrier) worden minder makkelijk zindelijk. Het kan dan tot een jaar duren voor de hond helemaal zindelijk is. Heb geduld en geef je hond de kans om goed zindelijk te worden door vaak met hem naar zijn plas/ poepplek te gaan.

Hoe zit het met de oudere hond?

Is je hond al ouder en niet zindelijk? Laat je hond eerst checken door de dierenarts om een lichamelijke oorzaak van de onzindelijkheid uit te sluiten. Is deze er niet? Vraag dan hulp van een erkend gedragstherapeut om de oorzaak van de onzindelijkheid te achterhalen. Heeft je hond geen of verkeerde zindelijkheidstraining gehad? Wordt hij langer alleen gelaten dan hij het op kan houden? Heeft hij verlatingsangst? Is hij bang voor bepaalde weersomstandigheden? Het is belangrijk om de oorzaak van de onzindelijkheid te achterhalen voor je aan de slag gaat.

Meestal duurt het langer om een oudere hond zindelijk te krijgen dan een pup. De hond heeft immers al lang op allerlei andere plaatsen kunnen plassen en poepen. Hij heeft wellicht een voorkeur ontwikkeld voor een van die (ongewenste) plaatsen of een bepaalde ondergrond. Zorg dus dat je de tijd hebt om met hem aan de slag te gaan. Ga in het begin elke een a twee uur met hem naar buiten. Ga naar een vaste plek en wacht daar tot hij iets doet. Beloon hem met iets lekkers of zijn favoriete spelletje of maak een kleine wandeling. Ongelukken negeer je. Je ruimt ze op zonder dat je hond het ziet.

Het is belangrijk om de oorzaak van onzindelijkheid te achterhalen, voor je aan een oplossing gaat werken.

Hoe zit het met de hond die zijn poot optilt?

Een hond die reukvlaggen uitzet in huis is niet onzindelijk, maar aan het markeren. Honden die prikkelgevoelig zijn en snel opgewonden, markeren soms in huis. Soms markeren ze alleen als er bezoek of een vreemde hond in huis is (geweest).

Heeft een hond eenmaal ergens geplast, dan moet je die geur dus echt weghalen, niet alleen maskeren. Zelfs kleine geursporen kunnen opnieuw markeren uitlokken. Schakel een erkende gedragstherapeut in om de oorzaak van het markeren te achterhalen.

Wat betekent als de hond in een lage houding plast bij begroeting?

Vooral jonge puppen, maar ook oudere honden, kunnen deemoedsplasjes doen. Een deemoedsplasje is een agressieremmend communicatiesignaal waarbij je hond aan je vertelt dat hij geen bedreiging is. Hij maakt zich als het ware heel klein en kwetsbaar. Bestraf een deemoedsplasje daarom nooit. Je zou je hond erg verwarren en bovendien het gedrag erger maken.

Wat kun je wel doen? Negeer je hond bij binnenkomst en op andere momenten waarop hij een deemoedsplasje doet. Bezoek kan eventueel een speeltje of iets lekkers naar hem gooien (en hem daarna negeren) om hem af te leiden. Kom je er niet uit? Schakel een erkend gedragstherapeut in.